Flytten av ett hus

Vi samlade tapetprover och sparade lerklining (som vi ska försöka att återanvända, i med lite ny hästskit och vatten!) Sorterade och körde hem allt gammalt stortegel som inte var dåligt eller bränt, plockade ner alla de gamla fina handhyvlade innertaken och märkte upp dem ordentligt för att ha en chans att få ordning på dem igen. Många av golven i nedervåningen var dock helt förstörda. Grävlingarna hade bökat runt i grunden och helt förstört mullbänken med följd att syre tagit sig in under och fukten hade förstört de gamla golven. Vi såg ofta grävlingsspår inne i rummen på bottenvåningen, när vi kom var grävlingarna alltid skygga och försvann snabbt men många gånger kunde vi höra hur de bökade under huset.

Förutom hallgolvet hade som var osannolikt kraftigt ca 5 cm och klarat sig fint. Det var ett dammigt och många gånger tungt arbete, särskilt dammigt var det att riva innertaken, för varje bräda vi lossade åkte det ned en massa jord, grästuvor, sågspån, barnskor, glasbitar och diverse annat som legat gömt i bjälklaget under hundratals år. Allteftersom vi nedmonterade huset kunde vi se att det varit om och tillbyggt i flera omgångar under årens lopp.

Det var spännande och intressant att se hur huset visade sig vara ett helt annat bygge än det vi hade sett från början. Vi hittade spår från tidigare människors förhoppningar och oro, barnskor i bjälklaget och brännmärken över dörrar och fönster. Vi plockade bort hela husets innanmäte och kunde till slut stå i jorden och titta ända upp i taknocken.

Fortsättning följer…
bildspel 16 kopia (kopia)
Årsringar från huset i form av tapetlagerbildspel 55 kopia (kopia)
Lerklining ner från timmerväggarna
bildspel 137 kopia (kopia)
Hallgolvet 2” tjockt
bildspel 147 kopia
Stortegel från murstockar, vi sparade så mycket som gick och skall återanvända detta igen
bildspel 54 kopia (kopia)
Fin utsikt upp mot nock från marken