Flytten av ett hus


Efter mycket funderande och kalkylerande bestämde vi oss. Vi skulle försöka att flytta hela huset inte bara delar som dörrar och vedspis. Vi blev förtjusta i huset och kände att det var synd att det skulle rivas och vi såg en användning för det hemma hos oss.
Vi undersökte olika sätt att flytta det på, att ta hela huset på lastbil och baxa ut det ur skogen helt, men det föll på att huset var för högt för alla luftledningar på vägen hem.
Återstod alltså att plocka ned det stock för stock vilket ändå var lika bra eftersom det lutade åt alla håll och kanter och att vi då vid uppsättningen lättare kunde byta ut dåliga delar och försöka räta upp det en del igen.
fortsättning följer..

bildspel 28 kopia
Framsida med nytt tvåkupigt tegel anno 1967.

bildspel 72
Södergaveln.

bildspel 21 kopia
Buskar och sly inpå huset.

bildspel 61 kopia
Härligt blåst glas i tunna bågar.

Huset i skogen

I en stor skog långt bort fanns ett hus. Huset var mycket gammalt, flera hundra år.
Det var länge sedan någon människa brydde sig om det och det hade börjat luta lite hit och lite dit. Tegelpannorna på taket hade börjat ramla av, det läckte in när det regnade och väggarna sa att de snart inte längre orkade hålla upp huset. Grävlingar hade gjort det till sin bostad så under huset var det fullt med gångar och bon. Fönsterrutor hade blåst sönder, trasiga gardiner vajade i vinden och runt huset hade det växt upp kraftiga buskar och träd. Huset var ensamt och ensligt beläget, det var inte ofta det kom människor förbi.
Men en kall vinterdag kom två män vandrande. De var ute i skogen och letade efter lämpliga träd för ett skeppsbygge. De stannade till vid huset. Det var tydligt att det en gång hade varit ett mycket vackert hus, det kunde man fortfarande se, det var bara det att ingen hade skött om det på länge.
-Det där huset ska rivas sa den äldre mannen. Brandkåren kan få öva på det eller också så får jag ta hit grävskopan. Du kanske vill plocka delar av det? Det finns en vedspis, fina gamla dörrar och timret verkar bra på de flesta ställen.
De gick in genom den olåsta dörren för att ta sig en titt. Det var dammigt och på golvet fanns spår av grävlingstassar. En stor vedspis med kåpa och bakugn tronade i det gamla köket, skafferidörren stod på glänt, i en garderob hängde fortfarande en gammal officersuniform kvar och en vägg var tapetserad med gulnade tidningssidor med tidtabeller för ångbåtar från 1854. Några kvinnoporträtt stod på en hylla. Det höll på att bli mörkt och vinden drog genom rummen.
Allteftersom skymningen föll beslöt sig de två männen att arbetsdagen fick vara slut och att återvända till bebodda trakter. De lämnade det övergivna huset i skogen och reste hem till sina familjer.
Den yngre mannen funderade på vad den äldre hade berättat om huset, det hade en gång varit ett löjtnantsboställe, det hade en gammal historia men nu verkade det som om den var all. Ingen var längre intresserad av att rusta huset, det skulle istället bli granplantering över allt, huset skulle bort.
Inte långt efter reste mannen dit igen, nu med sin hustru. De var båda intresserade av gamla hus och kände att det var synd att ett sådant här hus bara skulle rivas. Ta delar i all ära, en del blir ju kvar då, men helst egentligen ta hela huset. Är det möjligt? De funderade, vad ville huset självt?
Tiden gick och huset förföll alltmer. Mannen och kvinnan ställde in hinkar på vinden när det regnade, röjde bort buskar och sly runt huset och undersökte om det var möjligt att flytta hela huset. Det skulle bli väldigt mycket jobb såklart, var det alls genomförbart? Under tiden de var där blev de alltmer förtjusta i det vackra gamla huset och såg också en användning för det på deras egen gård. De hade en liten butik med saker som passade bra just för gamla hus. Butiken behövde större yta och det stora gamla huset vore perfekt till nytt butikshus. Kanske skulle det gå ändå! Och en dag hade de bestämt sig, huset skulle flyttas.
Det skulle få ett nytt liv på en ny plats.
Och det, mina vänner, är en helt annan historia!

FB1 kopia