Flytten

Flytten av ett hus

Till slut var hela huset nere och en timmerbil trasslade sig in i skogen. Fint och försiktigt plockade den upp alla stockarna och körde hem alltihop till vår gård. Det var skönt att se den åka iväg. Det var nästan lite svårt att förstå att vi verkligen hade lyckats med att ta ner hela huset. I ett och halvt år hade vi varit där på helger och plockat ner insidan. Sedan tog det fem regniga veckor sommaren 2012 att plocka ned taket och timret.

Vi hade gjort det mesta själva men också fått hjälp av släkt och vänner. Nu finns det knappt ett spår längre av huset på dess gamla plats. Några stora stenar från bakugnens murstock är allt som vittnar om att det för bara några år sedan stod ett hus på platsen. Gräs och sly har snabbt tagit över.

Äntligen var huset hemma på sin nya plats. Vi vinterförvarade timret luftigt uppstaplat under en kraftig presenning som vi byggde som ett litet skjul där vinden kunde blåsa igenom men ändå skyddat för regn och snö. Fönster, dörrar, vedspis, lerklining, murtegel, taktegel, förvarar vi i lagården som nu är sprängfylld av byggnadsmaterial totalt nästan 150 ton.

bildspel 132 kopia

bildspel 56 kopia

bildspel 50 kopia (kopia)


bildspel 63 kopia

bildspel 80 kopia



bildspel 95 kopia 2

bildspel 170 kopia

Flytten av ett hus

Då var det dags att börja med utsidan. Vi langande ner allt taktegel och körde hem några stora lass. Tog ner läkt och allt gammalt takspån. När taket var nere var det dags att börja lyfta timmer. Vi hade lånat en liten mobilkran, en Maeda, som fint hanterade alla de gamla tunga stockarna. Många tankar sände vi till de som förr i tiden en gång hade satt upp huset.

Stockarna satt fast med kraftiga dymlingar, inte en spik i sikte. Huset var verkligen som en stor byggsats och vi märkte att flera av stockarna nog hade suttit på andra byggnader innan de hamnade här. Återvinning var bra då också. Alla stockarna samlade vi i en hög bredvid huset som växte allteftersom huset krympte.

Fortsättning följer...

bildspel 51 facebook
bilder 77 facebook

bildspel 119 facebook
bildspel 108 facebook

bildspel 122 facebook
bildspel 103facebook
bildspel 136 facebook
bildspel 112 facebook

Flytten av ett hus

Vi samlade tapetprover och sparade lerklining (som vi ska försöka att återanvända, i med lite ny hästskit och vatten!) Sorterade och körde hem allt gammalt stortegel som inte var dåligt eller bränt, plockade ner alla de gamla fina handhyvlade innertaken och märkte upp dem ordentligt för att ha en chans att få ordning på dem igen. Många av golven i nedervåningen var dock helt förstörda. Grävlingarna hade bökat runt i grunden och helt förstört mullbänken med följd att syre tagit sig in under och fukten hade förstört de gamla golven. Vi såg ofta grävlingsspår inne i rummen på bottenvåningen, när vi kom var grävlingarna alltid skygga och försvann snabbt men många gånger kunde vi höra hur de bökade under huset.

Förutom hallgolvet hade som var osannolikt kraftigt ca 5 cm och klarat sig fint. Det var ett dammigt och många gånger tungt arbete, särskilt dammigt var det att riva innertaken, för varje bräda vi lossade åkte det ned en massa jord, grästuvor, sågspån, barnskor, glasbitar och diverse annat som legat gömt i bjälklaget under hundratals år. Allteftersom vi nedmonterade huset kunde vi se att det varit om och tillbyggt i flera omgångar under årens lopp.

Det var spännande och intressant att se hur huset visade sig vara ett helt annat bygge än det vi hade sett från början. Vi hittade spår från tidigare människors förhoppningar och oro, barnskor i bjälklaget och brännmärken över dörrar och fönster. Vi plockade bort hela husets innanmäte och kunde till slut stå i jorden och titta ända upp i taknocken.

Fortsättning följer…
bildspel 16 kopia (kopia)
Årsringar från huset i form av tapetlagerbildspel 55 kopia (kopia)
Lerklining ner från timmerväggarna
bildspel 137 kopia (kopia)
Hallgolvet 2” tjockt
bildspel 147 kopia
Stortegel från murstockar, vi sparade så mycket som gick och skall återanvända detta igen
bildspel 54 kopia (kopia)
Fin utsikt upp mot nock från marken

Flytten av ett hus

Innan vi började med själva nedplockningen så röjde vi runt huset för att hålla borta grenar och fukt. Det växte buskar runt huset tätt intill, ända upp över fönstren. Det var lite Törnrosa känsla över det hela, vi fick till viss del hugga oss fram. På vinden ställde vi ut hinkar för att samla upp vattnet som läckte genom taket och på vintrarna var vi oroliga för att snön skulle bli för mycket för taket och att alltihopa skulle rasa in. Men det klarade sig.
Sedan satte vi igång med själva nedplockningen. Skorstenarna och murstockarna var det första vi tog, sedan började vi med rummen, ned med innertak, tapeter, lerklining rörspisar,
bakugn, trappa, dörrar, fönster, bjälklag, golv.

Fortsättning följer..


FB dörr och växtlighet

Huvudingången lätt igenväxt..

FB dörr


Charmiga dörrar med många lager färg från svunnen tid.


FB trappa

Tarppan till övervåningen är aningen brant och välnött i stegen.

Flytten av ett hus


Efter mycket funderande och kalkylerande bestämde vi oss. Vi skulle försöka att flytta hela huset inte bara delar som dörrar och vedspis. Vi blev förtjusta i huset och kände att det var synd att det skulle rivas och vi såg en användning för det hemma hos oss.
Vi undersökte olika sätt att flytta det på, att ta hela huset på lastbil och baxa ut det ur skogen helt, men det föll på att huset var för högt för alla luftledningar på vägen hem.
Återstod alltså att plocka ned det stock för stock vilket ändå var lika bra eftersom det lutade åt alla håll och kanter och att vi då vid uppsättningen lättare kunde byta ut dåliga delar och försöka räta upp det en del igen.
fortsättning följer..

bildspel 28 kopia
Framsida med nytt tvåkupigt tegel anno 1967.

bildspel 72
Södergaveln.

bildspel 21 kopia
Buskar och sly inpå huset.

bildspel 61 kopia
Härligt blåst glas i tunna bågar.